6 June 2016

Oprichter

Initiatiefnemer en oprichter Dirk Vlot

Dirk Vlot (1940–2010) was initiatiefnemer en medeoprichter van het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen. Hij werd 14 september 1940 geboren in Molenaarsgraaf, waar hij ook opgroeide. Vanaf zijn twaalfde verzamelde hij brandweermaterialen en kreeg hij zijn eerste brandweerauto.

Toen Dirk 17 jaar was werd hij al lid van de vrijwillige brandweer van Molenaarsgraaf. Na verloop van tijd werd hij beroepsbrandweerman op vliegveld Zestienhoven, de brandweer Rotterdam en de brandweer Breda. Het laatste deel van zijn carrière was hij in Dordrecht brandweerman, ambulancechauffeur en centralist op de meldkamer. Dirk ging in 1995 met pensioen en kon zich vanaf toen nóg meer bezig houden met het verzamelen van brandweerartikelen.

In maart 1995 werd voor het eerst contact gelegd met de toenmalige commandant van de brandweer van Rijssen, met het verzoek om medewerking bij het oprichten van een Internationaal Brandweermuseum. Dit verzoek werd positief ontvangen. In 1996 verhuisden Dirk en zijn vrouw Jopie naar Rijssen en op 12 december 1996 werden de statuten voor de oprichting van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen ondertekend bij de notaris.

Tot de opening van het brandweermuseum in het Tweede Bouwhuis bij het Rijssens Museum in september 2003 werden veel van de verzamelde artikelen tijdelijk op meerdere plaatsen in Rijssen tentoongesteld.

In 2007, Dirk was toen 67, was hij 55 jaar verzamelaar. Voor die gelegenheid was een oude Ahrens Fox naar Rijssen gehaald en kon hij, net als in zijn Rotterdamse brandweerperiode, een ritje maken als chauffeur, wat hem bijzonder goed deed.

Dirk was bijna elke werkdag te vinden op de grote opslagzolder van het Brandweermuseum om te werken aan zijn verzameling. Hij overleed op 26 januari 2010.