21 February 2015

Locatie

De Rijssense Musea zijn gevestigd in het complex van havezate De Oosterhof. Deze havezate is gelegen aan de oostelijke kant van Rijssen, een van de oudste steden van Twente. Dit kasteel werd al in het jaar 1334 vermeld in een verkoopacte en bestond toen al geruime tijd. Het kasteel bleef door de eeuwen heen bewoond door adel. Voor hen werd het kasteel door middel van verscheidene verbouwingen aangepast aan de wensen van de tijd. Voor een aanzienlijke vergroting van het kasteel werd een deel van de gracht gedempt. In de 18e eeuw kreeg het kasteel een nieuw aanzicht doordat er een gevel in klassieke stijl werd aangebracht. Het kasteel heeft daardoor momenteel het uiterlijk van een ‘buitenplaats’.

Het complex van de havezate bestaat uit een kasteel met twee bouwhuizen. In het kasteel zelf bevindt zich sinds 1989 het Rijssens Museum. In het moderne bouwhuis is op de tweede verdieping de interessante collectie van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen ondergebracht. Sinds medio 2003 kunnen bezoekers diverse brandweermaterialen van over de hele wereld zien. In het bouwhuis is tevens de entreebalie gehuisvest en in de museumwinkel kan de bezoeker kiezen uit diverse souveniers van het brandweermuseum, zoals onder meer brandweerauto’s op schaal. In de koffiehoek kunt u een kopje koffie of thee, of een glas frisdrank drinken.

De havezate De Oosterhof is op zich al een bezichtiging waard. Het complex is in een mooi buitengebied gelegen. Naast de musea ligt de oude kasteeltuin die nu openbaar park is en waarin u fijn kunt wandelen. In de nabijheid ligt bijvoorbeeld ook de Rijssense Pelmolen aan de rivier de Regge.