21 February 2015

Openingen

Opening 2003

hj

Tijdens de open dagen, aansluitend op de opening in september 2003, zijn meer dan 1000 bezoekers komen kijken hoe het museum is ingericht.

fg

Dit is een antieke blus pomp. Deze pomp is door brandweer Markelo geheel gerestaureerd.

fvg

Wethouder J. Flim – Gerritsen komt in een oude brandweer Jeep de sleutels brengen tijdens de opening van het museum.

6hg

Voorzitter A.J. Harbers dankt de familie Vlot voor de inbreng van de verzameling. De verzameling is ondergebracht in de in 1996 opgerichte stichting “Stichting Internationaal Brandweermuseum Rijssen”.

nb

De familie Vlot bij de ingang van het brandweermuseum. Dhr. Vlot is 50 jaar geleden, als schooljongen, begonnen met het verzamelen van brandweermaterialen. Logischer wijze is hij daarna ook beroepsbrandweerman geworden.

5t65

Dhr. Vlot geeft aansluitend op de officiële opening van het brandweermuseum een rondleiding aan de genodigden.

hgfgtr

Enkele van de oud-leden van brandweer Rijssen. Van de kennis van de oud-leden van het korps Rijssen wordt nog steeds gebruik gemaakt, zij zijn nu actief als rondleider.

hrg2

In het gebouw links op de foto is het Internationaal Brandweermuseum gehuisvest. In het kasteel op de achtergrond is de collectie van het Rijssens Museum tentoongesteld. Het is mogelijk om beide musea te bezichtigen met 1 kaartje.

rgrg e

Wethouder J. Flim – Gerritsen van Rijssen – Holten ontvangt uit handen van voorzitter Harbers de eerste full-color gedrukte folder van het museum.

 

Heropening 2008

grgrfrOp vrijdag 26 september 2008 heropende het Internationaal Brandweermuseum Rijssen haar deuren. Het brandweermuseum is ondergebracht op het landgoed “De Oosterhof” in het 2e Bouwhuis, een bijgebouw van de Havezate De Oosterhof. De Havezate is omgeven door schitterende tuinen gelegen in een natuurlijke omgeving. Het Internationaal Brandweermuseum is niet zomaar een museum die alleen maar zijn collectie tentoonstelt, maar een museum met een duidelijke boodschap richting veiligheidsbewustzijn, rampenbestrijding en het belang hiervan.

kijhgHet Brandweermuseum is achter de schermen lange tijd druk geweest met de voorbereidingen voor de nieuwe expositie. Het gehele Brandweermuseum is heringericht. Het professionele ontwerpbureau Wijd en Zijd Ontwerpers uit Bussum, werkzaam op het gebied van museale tentoonstellingen, voerde deze moderne interactieve inrichting uit. De financiële middelen hiervoor zijn verkregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Europaloket van de provincie Overijssel en de gemeente Rijssen-Holten. Ook het naastgelegen Rijssens Museum werd door deze financiële middelen heringericht en op dezelfde dag heropend.

mnyjyhggHet Brandweermuseum laat in zijn expositie in het 2e Bouwhuis op een interactieve manier zien hoe de wereld er van een brandweerman/vrouw uitziet. Bij binnenkomst wordt u meegezogen in de wereld van de brandweerman/vrouw en alle aspecten die daar bij horen. Er wordt zelfs een virtuele rit gemaakt met een brandweerauto naar het brandadres en ter plaatse kunnen de spuitgasten de brand virtueel blussen. Opeenvolgend is het zelf brandonderzoek doen een van de onderdelen in de tentoonstelling. Vooral jongeren maken op een eigentijdse wijze kennis met het veiligheidsbewustzijn en worden op speelse wijze dichter bij een wereldwijd cultuurgoed gebracht. Binnen het museum is een presentatieruimte beschikbaar voor actuele veiligheidsvraagstukken.